25.09.2020 05:26
Početna
Vijesti
ONASA
Proizvodi
Naši partneri
Kontakt
Prijavi me
Servisi
Servisi
Generalni servis
Privredni servis
NVO i stranacki servis
BHS servis
Javne ponude
Generalni servis (Eng)
Privredni servis (Eng)
NVO i stranački servis (Eng)
BHS servis (Eng)
Posljednje vijesti
24.09 19:59
NAJAVA DOGAĐAJA ZA PETAK, 25. SEPTEMBRA (DOPUNA)
24.09 19:56
PREGLED VIJESTI ZA ČETVRTAK, 24. SEPTEMBRA (OD 14.00 SATI)
24.09 19:29
CRNA GORA: U POSLJEDNJA 24 SATA 289 NOVOZARAŽENIH, TRI OSOBE PREMINULE
24.09 18:59
VLADA KS PRIHVATILA SPORAZUM ZA SPAS GRAS-A
24.09 18:39
INDONEZIJA OMOGUĆILA STANOVNICIMA BESPLATAN BORAVAK NA BALIJU
24.09 18:12
GRAD LJUBUŠKI POTPISAO DEKLARACIJU "OPŠTINE BEZ BRANA"
123...PosljednjaPročitaj više...Pročitaj više...

Unicredit Bank
Objavljena 24.9.2020 13:04:00

USVOJENA REVIDIRANA DRŽAVNA STRATEGIJA ZA RAD NA PREDMETIMA RATNIH ZLOČINA

        SARAJEVO, 24. SEPTEMBRA (ONASA) - Na današnjoj vanredna 29. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine , a nakon dvije godine neusvajanja i nebrojnog puta urgiranja od strane Ministarstva pravde BiH, usvojena je Revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina, saopćeno je iz ovog Ministarstva.
        Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša, nakon sjednice obratio se prisutnim medijima, kazavši da je Revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina usvojena u izvornom tekstu, koji je bio upućivan i prije dvije godine zajedno sa Aneksom B, a koji je sačinjen kao rezultat dijaloga i kompromisa svih strana uz svesrdnu pomoć međunarodne zajednice, a posebno Delegacije Europske unije.
        Aneksom B se preciziraju dijelovi Strategije koji se odnose na predmete protiv lica sa A-liste Pravila puta, regionalna saradnja i način rada i sastav Nadzornog tijela, a za koje je cijenjeno da je nužno bilo dodatno definirati.
        Iz Ministarstva ističu da je cilj Revidirane strategije da kroz predviđene adekvatne mehanizme unaprijedi procesuiranje predmeta ratnih zločina u sudovima i tužiteljstvima u BiH, posebno kroz odgovarajuću raspodjelu predmeta ratnih zločina između pravosuđa na razini BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH, te prije svega osigura efikasnije procesuiranje najsloženijih i najprioritetnijih predmeta ratnih zločina u postavljenim rokovima, te da je na izradi Revidirane strategije radila Radna grupa koju su činili stručnjaci sa svih nivoa vlasti, te predstavnici Misije OSCE i dr. (kraj)


NOVA-BANKA
Superbrands
ONASA nezavisna novinska agencija, Copyright (C), 2020