20.11.2017 16:02
Početna
Vijesti
ONASA
Proizvodi
Naši partneri
Kontakt
Prijavi me
Servisi
Servisi
Generalni servis
Privredni servis
NVO i stranacki servis
BHS servis
Javne ponude
Generalni servis (Eng)
Privredni servis (Eng)
NVO i stranački servis (Eng)
BHS servis (Eng)
Posljednje vijesti
20.11 15:46
U SARAJEVU PREDSTAVLJENA KAMPANJA "ISKLJUČIMO NASILJE"
20.11 15:44
PARLAMENTARCI BIH - AMBASADOR CERNADAS: PODIĆI NIVO TRGOVINSKE RAZMJENE IZMEĐU BIH I ARGENTINE
20.11 15:43
SARAJEVO: OKRUGLI STO "ZAJEDNO PROTIV SIVE EKONOMIJE"
20.11 15:10
VLADA BRČKO DISTRIKTA BIH: USVOJENA ODLUKA ZA STAMBENO ZBRINJAVANJE BORAČKIH KATEGORIJA
20.11 15:02
EVROPSKI KOMESAR ZA PROŠIRENJE J. HAHN: MAKEDONIJA OSTVARILA NAPREDAK U EU REFORMAMA
20.11 15:02
STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA UNIVERZITETA U SARAJEVU POSJETILI SUD BIH
123...PosljednjaPročitaj više...Pročitaj više...

NOVA BANKA AD BANJA LUKA
Objavljena 20.11.2017 13:34:00

OKRUGLI STO "ZAJENDO PROTIV SIVE EKONOMIJE" KOJA NEGATIVNO UTIČE NA PRIVLAČENJE STRANIH INVESTITORA I KONKURENTNOST BIH

        SARAJEVO, 20. NOVEMBRA (ONASA) - U predviđanjima da li će BiH biti članica EU do 2050. ili do 2026. godine ja sam od onih koji smatraju da zemlja treba i ima šanse da postane članica EU za osam godina, ali za to se treba liderstvo i trebamo se boriti, između ostalog, i protiv sive ekonomije, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović povodom današnjeg okruglog stola o temi "Zajedno protiv sive ekonomije" koji se održava na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.
        Šarović je rekao da je ova tema veoma važna, jer siva ekonomija negativno utiče na privlačenje stranih investitora i konkurentnost BiH i privrednika.
        "Zahvaljujući zakonu o carinskoj tarifi koji smo usvojili prije nekolio godina stvorili si se uslovi za carinske olakšice, suspenzije i umanjenje carinskih stopa za izvozno orjentisane kompanije", rekao je Šarović i dodao da svake godine Ministarstvo propisuje carinske olakšice za određene sektore i kompanije, a najviše takvih je iz tekstilne i kožarske industrije, ali i iz metalske i hemijske industrije.
        "Za 2018. godinu predviđene su carinske olakšice i supenzije carniskih stopa za repromaterijal i za više od 50 carinskih tarifa koje će omogućiti  značajne uštede i konkurentnost tih kompanija. Prema našoj procjeni time će se omogućiti novo zapošljavanje nekoliko hiljada radnika, a osipanje budžeta biti će minimalno. Lista carinskih tarifa bit će uskoro objavljena i ići će na Savjet ministara", rekao je Šarović i doda da je to dobra mjera u nedostatku direktnih podsticaja za novozaposlene.        
        Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić je rekao da je siva ekonomija, odnosno nenadgledana ekonomija jedan od najvećih problema privrede u BiH, a kada su u pitanju zemlje u okruženju ni one nisu izuzetak, te da je visok stepen učešća sive ekonomije zabilježen u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori pa i Sloveniji.
        "Najvećim dijelom siva se ekonomija manifestuje u angažovanju radne snage "nacrno",  u obavljanju ilegalnih novčanih transakcija i nelegalnom prometu roba i usluga. Dvadeset pet posto svih ekonomskih aktivnosti u BiH obavlja se u dijelu sive ekonomije, što je skoro deset milijardi KM", rekao je Kozarić i dodao da tome doprinosi velika nezaposlenost, kao i visok procenat od 74 posto doprinosa na platu, koji su veliki problem za poslodavce.
        Također, Kozarić je naglasio da poslodavci koji su uredni u isplaćivanju svojih obaveza prema državi trebaju biti ispoštovani, te da na neki način država treba biti osjetljiva prema njima te da ih sa određenim rasterećenjima motivira.
        "Jedan od temeljnih zadataka i misija Uprave za indirektno oporezivanje BiH jeste i borba protiv sive ekonomije i zloupotrebe neplaćanja i prevencija protiv korupcije i svih aktivnosti koje su vezane za indirektne poreze. Uprava je ključna institucija za fiskalnu stabilnost BiH, bez Uprave mnoge bi stvari bile drugačije", rekao je direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula.
        Džakula je rekao da će Uprava ove godine naplatiti oko sedam milijardi indirektnih poreza, što je kako je naveo, za 386 miliona maraka više naplaćenih prihoda za prvih deset mjeseci u odnosu na prethodnu godinu.
        "Mi se zalažemo za saradnju sa urednim carinskim i poreznim obveznicima, za transparentnost u radu, za onaj dio koji se odnosi na naplatu javnih prihoda", rekao je Džakula.
        Svrha održavanja Okruglog stola je iniciranje konstruktivnog dijaloga o zajedničkoj borbi protiv sive ekonomije te elaboriranje značaja porezne politike kao izuzetno važnog alata u ovim nastojanjima.
        Učesnici će, kroz izlaganje ekonomskog savjetnika premijera Federacije Bosne i Hercegovine Zlatka Hurtića, steći u uvid u prijedlog Akcionog plana prioritetnih mjera za borbu protiv sive ekonomije. (kraj)


raiffeisenbank
BH TELEKOM
ONASA nezavisna novinska agencija, Copyright (C), 2016